Att ta snabba lån

20 januari 2020 jonas olsson
Att ta snabba lån

Snabba lån är en benämning som använts under några år nu, men vad betyder det egentligen? Med snabba menas att det går snabbt att ta ut lånen – då vanligtvis via ett ansökningsformulär på internet. Svaret kommer ibland så snabbt som inom fem minuter, och efter att man bekräftat att man väljer att ta lånet så kan pengarna dyka upp på kontot lika snabbt. En del långivare har till och med hantering dygnet runt så man mitt i natten en lördag kan ansöka om lån och få det omedelbart utbetalt till sitt konto.

 

Var söker man snabba lån?

Om man gör en sökning på internet om lån så får man upp resultat inom tre olika kategorier: låneinstitut av olika slag, banker, samt företag med flertalet långivare där låntagaren skickar in en ansökan och därefter får svar från samtliga anslutna långivare. Vip banks är ett av dessa företag. Alla tre alternativ erbjuder formulär som man kan fylla i via internet, men svarstiden skiljer sig sedan åt eftersom en del endast har handläggning under kontorstid.

 

Vilka lån kan man söka?

I början kallades snabba lån ofta för sms-lån eftersom lånen bekräftades via sms. Låntagaren var då tvungen att ha ett abonnemang på sin telefon så att långivaren kunde försäkra sig om hens identitet. Dessa lån låg oftast på högst 15.000 kronor och skulle vanligen återbetalas inom en månad (men maxgränsen var tre månader). Räntan var också oftast mycket hög. Idag kan man ansöka om lån upp till 600.000 kronor med en hanteringstid som ibland går på minuter och med utbetalningar inom max ett par dagar. Räntorna för de högre lånen är också avsevärt lägre än för lånen som ligger på några tusen kronor. Låneinstitut kan också låna ut de högre beloppen och idag har även bankerna så kallade mini-lån på några tusen kronor till utlåning. 

Fler nyheter