Designklassiker lyser upp hemmet

Från att ha varit endast en ljuskälla som de flesta inte tänker på, så har designlampan blivit en viktig inredningsdetalj. Men inte nog med det. Dessa lampor har ofta även en väldigt genomtänkt ljusfunktion som inte sällan är betydligt bättre än de vanliga standardlampornas. En ph lampa är ett bra exempel där både funktion och design fungerar optimalt. Den kvalar dessutom in på listan med designklassiker, eftersom den har tillverkats i mer än 80 år. Dansken Poul Henningsen experimenterade i över tio år innan han blev nöjd med resultatet och hade gjort en lampa som inte bländade och med ett ljus som kunde riktas. 

 

PH-lampan är en av de mest uppskattade

Ph lampan blev snabbt en succé och snart tillverkades olika ph-modeller i form av sänglampor, bordslampor, golvlampor, läslampor med mera. Även tandläkar- och operationslampor gjordes i ph-modell. Många modeller gjordes i olika kombinationer av färger och material. Mest känd av dem alla är nog ph5-lampan som än i dag produceras och som funnits i mer än 50 år. Det lite unika med lampan är att den trots sin design och sitt lite höga pris blev en flitigt förekommande ljuskälla i många medelklasshem. Med andra ord blev den en väldigt lyckad produkt. 

 

 

På auktion kan man ofta hitta fina lampor

Det är många som har försökt designa lampor men inte lyckats hela vägen fram. Det är en svår konst att få till den rätta designen och funktionen. Idag kan man hitta flera av de lyckade äldre exemplaren på olika auktioner och begagnatsajter på nätet. Då vi helst inte heller ska uppmuntra till produktion av saker tillverkade i plast, är det bättre att köpa en begagnad lampa av plast i stället för en nytillverkad. Flera av modellerna i plast som tillverkades på 60- och 70-talet är idag uppskattade designklassiker, och man återfinner dem i många hem.