En ögonmottagning är inte bara för syns skull

20 maj 2021 Lily Hansen
En ögonmottagning är inte bara för syns skull

Det är underbart att det finns en plats att gå till för att kontrollera sina ögon. Har man problem med synen kan det förändra mycket i ens vardag. Man kan vara närsynt eller långsynt. Närsynt betyder att man har svårt att se på långt håll men ser jättebra på nära håll. När det gäller långsynthet är det alltså det motsatta förhållandet. Man ser bra på långt håll och har svårt för det som är nära. Men det stoppar inte där, man kan ju ha brytningsfel.   

Astigmatism eller så kallat brytningsfel är en skada på hornhinnan. Den bryter då ljuset som kommer in i ögat på ett lite skevt och vint sätt. I själva verket är det faktiskt hornhinnan som är skev. Problemet som följer med detta är att man ser suddigt. Det är också vanligt att man redan innan har en av de tidigare felen på ögonen.

 

   

Mottagningar, hjälp och kontroller

Vid en nedsatt syn är det av största vikt att gå till en ögonmottagning i stockholm eller på en ort som ligger närmare ens hem. Här får man hjälp att kontrollera synen och fastställa om det behövs glasögon eller något annat hjälpmedel för att kunna se bra eller åtminstone bättre än innan. Att få sådan här hjälp är guld värt. För dem som enbart har lite svårt att läsa tidningen på morgonen kanske problematiken inte är så stor men för alla de andra kan det vara det.

De flesta människor mår bra av att kunna se klart och tydligt. Att uppfatta vardagen och kunna läsa eller köra bil utan att det är besvärligt eller tröttande för ögonen. På en mottagning kan man prova ut vilken styrka som behövs på glasögonen och dessutom finns det ofta gott om bågar att testa. Det kan bli avgörande för hur man trivs i sina glasögon.

Fler nyheter