Hitta din röst

23 april 2019 Mikael Barani
Hitta din röst

”Happy people have no stories” sjöng Andy Cairns i låten ”Stories”. Spåret är taget från ”Infernal Love”, ett mörkt rockmonster släppt av nordirländska Therapy år 1995.
Nu var kanske inte herr Cairns på topphumör när han skrev texten, men han fångar ändå något som är viktigt för alla sångare, om än i hårt dragna ordalag: Det är våra upplevelser, vår historia, som också ger oss våra berättelser – vår röst.

Skulle man istället ta och omformulera textraden till något i stil med ”Challenges, including unhappiness, give people stories” så får vi inte bara en krystad textrad, utan också något som ligger närmare sanningen.
För saken är ju den att det ofta är allt det där jobbiga som vi är med om som, rätt hanterat, också ger oss de största läxorna och erfarenheterna. Och man behöver inte vara olycklig för att kanalisera dessa smärtfylld erfarenheter i sång, men däremot måste man kunna relatera till dem. 

Som sångare är det därför en gåva att kunna gräva runt i lite gammalt bagage. Det ger inspiration, och i längden bidrar det till att skapa ett personligt uttryck. Detta gäller för övrigt inte bara sångare, utan även musiker överlag. 
Hemligheten är dock att också veta när det är dags att skicka iväg bagaget och blicka framåt. Historien är full utav musiker som blivit så nedtyngda av sina resväskor fyllda av smärta och mörker, det de till slut valde att avsluta resan i förtid.

Så för den sångare som står vid sin mikrofon och känner att något saknas för att verkligen fylla ut texterna, känslan och uttrycket: Ut och upplev saker. Oftast behöver vi inte färdas långt för att vara med om stora känslor. Det räcker det att göra något som rubbar vanorna, och öppnar nya perspektiv – vilket du kan göra där du bor.

Men om du vill ta en längre resa så är det värt att göra en road-trip till DanGuitar i Grenå i Danmark. Under färden kommer du säkerligen att få ny inspiration till texter, melodier och hela låtar.

Fler nyheter