Läderverktyg som ger gamla föremål nytt liv och gör tillvaron mer handfast

13 augusti 2021 Mikael Barani
Läderverktyg som ger gamla föremål nytt liv och gör tillvaron mer handfast

I en tid då allt tenderar att vara digitalt och abstrakt finns det ett stort värde i att hitta något mer handfast. Något praktiskt där vi kan se hur ”A” leder till ”B” leder till ”C”. 
Det är sådant som jordar oss och skapar ett närvaro och ett sammanhang i en värld som allt mer tenderar att bli abstrakt och svår att förstå sig på.

Lugnet som infinner sig vid hantverksarbete

Att arbeta med ett hantverk är en aktivitet som skapar detta sammanhang. Det ger oss också tillfälle att fokusera och reflektera över det som händer framför oss. Blir något fel är återkopplingen omedelbar. 
Om du till exempel sitter och arbetar med dina läder verktyg och tillverkar en plånbok blir det direkt omedelbart om du råkar skära fel i materialet.

För i vår digitala värld har vi gått miste om detta. Många gånger är vi delar av ett större maskineri där ett misstag kanske inte uppenbarar sig förrän långt senare, någon helt annanstans i ledet.
Sådant kan skapa frustration och en känsla av att känna sig vilsen i ett större sammanhang. 

Som motvikt till detta har du den ensamme hantverkaren som sitter och påtar med sitt i sin egen hörna. Här är det bara du som är hela kedjan och kvaliteten på det du gör kommer för det mesta att vara uppenbar på ett omedelbart sätt.

Vi människor har alltid arbetat med händerna. Från att göra upp eld till att kratta gräs. Det är bara på senare tid, under de senaste decennierna, som vi har blivit allt mer begränsade i det vi gör med våra händer.
Kanske är det dags att återerövra allt det där som vi har gått miste om och hitta sätt att kombinera tradition med det moderna?
För frågan är varför vi har så bråttom framåt, vidare, mot något som vi alla gånger inte riktigt förstår.

Fler nyheter