Sängar för lättare insomning

29 januari 2020 Cecilia Olsson
Sängar för lättare insomning

Bra sömn är avgörande för att man ska kunna må bra samt vara välfungerande både privat och på arbetet. Sömn är lika viktigt som mat och luft, så brist på det kan göra oss riktigt sjuka. Har man under en längre tid svåra sömnbesvär så bör man söka hjälp hos vården för att försöka åtgärda problemet. Men ibland är det inte allvarligare än att man har en kortare period då det är svårt att somna på grund av stress eller saker som händer runt omkring en för tillfället. 

Då finns det några saker som man kan göra för att lättare somna in när det här sovdags. Det första är att man helst inte ska spendera tid i sovrummet då man inte ska sova. Får man hjärnan att koppla sängen till sömn så blir det också lättare att sova där. När man ska sova bör man se till att sovrummet är mörkt tyst och svalt, idealtemperaturen ligger på cirka 14-18 grader. Om man störs av ljud utifrån så kan det vara bra att använda öronproppar för att lättare kunna somna. Man ska inte hålla på med saker som är kopplade till jobbet när man ligger i sängen och man bör heller inte hålla på med elektronik som till exempel telefon eller surfplatta innan man ska sova. Det är också bra att lägga bort mobilen för att inte störas om den lyser upp eller låter samt för att man inte ska kunna ligga och titta på hur mycket klockan är. Ser man att tiden till det är dags att stiga upp krymper och krymper blir man lätt stressad och får svårare att somna. 

Något annat som har stor inverkan på sömnkvaliteten är sängen i sig. Genom att investera i en bra säng kan man bryta ett dåligt sömnmönster. Bra sängar av hög kvalitet hittar man på www.battrenatter.se.

Fler nyheter