Stora fördelar med Luft/Luft värmepump

30 november 2020 patrick pettersson
Stora fördelar med Luft/Luft värmepump

En Luft/Luft värmepump är en av de mest populära värmepumparna och den hämtar sin energi från luften utanför. Den är enkel och billig att installera och renar även luften genom att den filtrerar bort damm men också dålig lukt. En annan stor fördel med en luft/luft värmepump är att den även kan generera kyla vilket kan vara skönt under heta sommardagar. Man ska dock veta att det går åt en hel del el för att kyla ett rum.

Om man tror att man kommer att använda värmepumpen mycket för att kyla ner bostaden på sommaren bör man se över hur man även på andra sätt kan få ner inomhustemperaturen. Bra fönster isolerar till exempel både mot hetta och kyla. Att sätta upp markiser som kan skugga när solen ligger på som mest har också stor påverkan på inomhustemperaturen. 

Det får inte vara för kallt

Annars är en luft/luft värmepump ett billigt sätt att värma bostaden på och man sparar snabbt igen pengarna om man exempelvis byter från direktverkande el. Värmepumpen värmer bostaden bra även när temperaturen sjunker ner mot noll grader men blir det riktigt kallt och ner mot tjugofem minusgrader ger värmepumpen ingen värme alls. Därför är en luft/luft värmepump bäst i kombination med en annan värmekälla som en kakelugn eller en kamin.

En luft/luft värmepump fungerar alltså bäst då vintrarna är milda eller i kombination med en annan värmekälla. För att den ska kunna sprida värme eller kyla i hela bostaden behöver planlösningen vara öppen. Det finns flera byggvaruhus som säljer denna typ av värmepumpar men det är bättre att vända sig till ett företag som både säljer och installerar luft/luft värmepumpar. För att installationen ska bli lyckad måste den nämligen placeras rätt men även ha rätt kapacitet men ej helle vara överdimensionerad.

Fler nyheter